1        BkM1U 06, de eerste 3 weken stedebouwkunde

prof.dr.ir. Taeke M. de Jong 2003-03-04

 

Een belangrijke kritiek op de opzet van het eerste kwartaal van het semester MSc Stedebouw, was de veelheid en onduidelijkheid van de opgaven voor 6 schetsen op 6 schaalniveaus, vanuit 6 thema’s in 6 weken met 3 werkverbanden en wisselende begeleiders, het gebrek aan criteria,  begeleiding, het teveel aan beoordeling. De docenten waren beledigd in hun begeleidingseer. Dit toont de zere plek van de opleiding als geheel: drie jaar begeleiding hebben van de student een HBO-leerling gemaakt die afwacht tot er een opgave is en van de docenten begeleiders, trekkers. De Mastersdocent is mijns inziens meer uitdager zonder het zelf allemaal goed te weten, duwer.

 

De leerdoelen van het eerste kwartaal zoals ik die nog steeds zie heb ik uitgedeeld en zijn op mijn website ..\Education\2002\BKM1U05 en 06 Leerdoelen.htm beschikbaar. Met dit betoog wil ik een nieuwe, meer ontspannen opzet bepleiten die deze leerdoelen grotendeels toch recht doet. Tegelijkertijd is door Martin van der Toorn (2003 02 21) een mijns inziens belangrijk leerdoel toegevoegd: leren stedebouwkundig tekenen. Daar is vraag naar en het is ook leuk.

 

De S4 begon 5 jaar lang niet met een uitleg van het module, maar direkt op maandagochtend om 8.45 uur met een subregionaal laissez-faire ontwerp van het KAN-gebied met een voorgekookte legenda waarin een eenvoudig programma van ‘0,5 mln mensen erbij’ zat opgesloten. Daarmee was de aandacht beperkt tot pijnlijke en technisch uitdagende keuzen t.a.v. de spreidingstoestand van eenmaal gegeven legenda-eenheden in hun onderling verband.

 

 

 

Figuur 1 Collectief plan in S4

 

 

Deze plakoefening op een levensgrote geplastificeerde 1 : 10 000 kaart waarop men alleen met sokken mocht lopen had een groot aantal leerdoelen die in de eerste ochtend bereikt werden.

In de eerste plaats leerden de studenten, verdeeld in 4 groepen legenda-verantwoordelijkheden de locatie kennen en elkaar en men was meteen aan het werk. De locatie met soms details op woningniveau moest in het eerste uur in grijsgetinte legenda-eenheden van 5x5km geïnterpreteerd  worden naar dichtheid en gegeneraliseerd 4 hoofdfuncties per groep. In het tweede uur werd de kaart afwisselend door de groep ‘wonen’, ‘infrastructuur’, ‘bedrijven’ en ‘natuur en water’ volgeplakt tot de legenda-eenheden op waren. Hierdoor onstonden conflicten tussen actoren die een stedebouwloze werkelijkheid simuleerde. Het resultaat was een niet al te fraaie kaart die door de docenten en een vertegenwoordiger van het KAN werd besproken.

 

In de tweede week van BkM1U 06 is deze plakproef vorig jaar met een andere meer inwonergeoriënteerde legenda opnieuw gedaan. Hier was een nieuw leerdoel aan de orde. Nu werd iedere week een plakproef op een andere schaal met een andere legenda op grond van een ander technisch thema, met andere begeleiders gevraagd en de opgave het die week zelf beter te doen met een eigen legenda. Dit was teveel van het goede, maar dat het goed was bleek overduidelijk uit de resultaten van de take-home examenopgave ‘bedenk bij elk hoofdstuk uit het diktaat Grondgebied een legenda’. Deze opgave had een onverwacht resultaat, dat vooral door de internationale studenten met grote inzet, zij het collectief, is uitgewerkt (zie bijlage 1, blz. 7). Eén student, David Rutten, zond zelfs een compleet essay met tekeningen over de vraag ‘What is a legend?’, waarover ik nog steeds moet nadenken. Het begrip ‘legenda-eenheid’ op een bepaald schaalniveau is namelijk op een ander schaalniveau ‘type’ en typologie is een van de vier hoofdrichtingen van ontwerpgerelateerd onderzoek zoals dat in Ways to Study wordt onderscheiden.

 

 

 

Figuur 2 S4, mei 2002

Figuur 3 BkM1U 06, september 2002

 

 

Aan het behoud van deze plakoefeningen is mij daarom ook wetenschappelijk gezien veel gelegen, al zou de voorgekookte legenda minder experimenteel kunnen. Zij bieden een uitstekende basis voor de tekenlessen die Van der Toorn voorstelt. De resulterende collectieve plannen zijn namelijk niet mooi en onoverzichtelijk. De tekenlessen zouden diezelfde middag kunnen beginnen met als opdracht: ‘Hoe maak je hiervan nu een voor alle actoren leesbaar plan?’. De geproduceerde geplastificeerde kaart van 2x3m kan opgehangen worden en de studenten mogen het plan wijzigen, als het thema van de legendavoering maar wordt aangehouden.

 

week 1 30km

week 2 10km

week 5 1km

week 6 300m

week 7 100m

Landscape

Town and traffic

Infrastructure

Physics and soil

Materialisation

 

 

 

 

 

Figuur 4 Enkele plakproeven BkM1U 06 2002

 

 

 

 

 

Het lijkt mij mogelijk de eerste week iedere ochtend een plakproef te doen met een legenda die wij nu gezamenlijk kunnen bespreken en iedere middag een tekenles. Aan het eind van de ochtend kunnen de docenten het resultaat meer inhoudelijk bespreken. Één van de studenten die mij een kritische mail zonden, zond op zo’n suggestie mijnerzijds als antwoord, dat het concentreren van de plakproeven in de eerste week misschien wel beter was. De schaalniveaus en hun problemen komen in sneltreinvaart voorbij zonder dat je daaraan onmiddellijk conclusies hoeft te verbinden. De tweede week kan beginnen met de individuele keuze voor een schaalniveau, het formeren van groepen per schaalniveau en het groepsgewijs formuleren van een ontwerpopgave. Voor dat laatste heeft Ina Klaasen een uitstekende methode laten zien in week 7 van BkM1U 06 2002. Zij liet acht groepen problemen formuleren op posters die als uitgangspunt konden dienen voor een individuele ontwerp-opgave en de criteria die bij de beoordeling zouden moeten worden aangehouden.

 

 

 

 

 

Figuur 5 Het groepsgewijs formuleren van de ontwerpopgave in BkM1U 06 2002 met posters

 

 

 

 

Bij de BkM1U als geheel is ook bij de eindpresentaties van het tweede kwartaal een oud probleem blijven hangen dat uit de S4 bekend is: de studenten hebben geen flauw benul van dichtheden op verschillende schaalniveaus en van het ruimtebeslag van andere voorzieningen dan woningen. Ik breek mij al jaren het hoofd over een methode die dit inzicht kan bijbrengen zonder in eindeloos rekenen en meten te hoeven vervallen, zoals we bij S4 wel geprobeerd hebben.

 

Ik heb daarvoor nu 3 voorzieningen gemaakt die een verplichte plaats zouden moeten krijgen in BkM1U 06 2003: het hoofdstuk Urban density en het hoofdstuk Stedebouw in de statistiek (zie http://www.bk.tudelft.nl/urbanism/TEAM Publications 2003) die ik in het diktaat Grondgebied zal opnemen alsmede een computerprogramma Standaardverkaveling (idem 2001), dat al verscheidene keren met succes in het onderwijs (S4 en BkMVK12, zie http://www.bk.tudelft.nl/urbanism/TEAM Education 2003) is toegepast, maar kennelijk van meer oefeningen moet worden voorzien om het gewenste inzicht te wekken.

Aan de aanvullingen van het hoofdstuk Urban density wordt mij gewerkt met Westrik en Stolk. In het huidige concept is al de methode Permeta opgenomen in de paragrafen over het ensemble-niveau, maar er wordt ook aandacht besteed aan buurtdichtheid, wijkdichtheid, stedelijke dichtheid, (sub)regionale dichtheid, het onderscheid tussen openbaar en prive, openbaar groen, verharding en water, te berekenen in een afzonderlijke spreadsheet die FSI’s en woningdichtheden uitrekent.

Het hoofdstuk Stedebouw in de statistiek geeft in bijlage 2 (hier toegevoegd) een lijst van ca. 250 ruimtevergende voorzieningen en hun huidige gemiddeld draagvlak in de Nederlandse bevolking. Zo heeft het Parlement een draagvlak van ca. 16 000 000 inwoners, en een woning een draagvlak van 2,47 inwoners. Vanaf 1000 inwoners kan men in deze lijst potentiele voorzieningen voor een buurt, vanaf 10 000 inwoners de potentiële voorzieningen van een wijk, vanaf 100 000 inwoners vanaf een stad aflezen. Over hun ruimtebehoefte wordt nog niets gezegd.

 

Het computerprogramma Standaardverkaveling ontwerpt een eenvoudige 2D orthogonale verkaveling wanneer je de maten van kavels, tuinen, achterpaden, parkeerplaatsen, wegbreedten invoert (Figuur 6).

 

 

 

 

 

Figuur 6 Het eerste venster van het computerprogramma Standaardverkaveling

 

Het programma berekent real time FSI, aantallen parkeerplaatsen, aanwezig groen, verharding en hun verhouding. Water komt in het volgende venster op buurtniveau aan de orde (Figuur 7). Dit tweede venster zou nog moeten worden uitgebreid met oppervlakken groen en voorzieningen alsmede real time berekening van buurt- en wijk-FSI, het aantal kunstwerken enzovoort. Het laat echter een duizelingwekkende variatie aan mogelijke superpositie en interferentie van netwerken zien, die tal van practische ontwerpdilemma’s aan de orde stellen.

 

In beide vensters is nog geen voorziening opgenomen om de ontwerpen in Autocad-formaat te exporteren, maar daarover heb ik overleg met Barendse.

Het programma zou, nu het het stadium van kinderziekten voorbij is, veel actiever bij de ontwerpopgaven betrokken moeten worden en bij de verantwoording van dichtheden.

 

Figuur 7 Het tweede venster van het computerprogramma Standaardverkaveling

 

Hiermee is een vraag aan de orde die eerder door Westrik ten aanzien van de S4 gesteld is: moet de behandeling wel van groot naar klein, kun je niet veel beter met het kleine schaalniveau beginnen en er telkens een hoger schaalniveau bijnemen? Standaardverkaveling werkt zo, en het is duidelijk dat dit een heel andere ontwerpbenadering oplevert. Men redeneert meer vanuit ontwerprasters en minder vanuit de topografie. Het lijkt me een belangrijk discussiepunt.

 

Een ander belangrijk discussiepunt is de locatie. Ik ben er voor dat de locatie KAN wordt gehandhaafd, omdat hier:

de Rijn het land binnenkomt en de Delta begint, met alle civieltechnisch berekenbare problemen van het water en kunstwerken;

verschillende landschappen en bodemsoorten met hun glaciale geschiedenis in hun samenhang duidelijk worden;

een overzichtelijke stedelijke en landelijke geschiedenis van nederzettingen in relatie tot het water voorhanden is;

het veengebied aan het tweede semester kan worden overgelaten;

 

en omdat:

vorig jaar een omvangrijke semesterbibliotheek met boeken, rapporten, plannen en uitgebreid kaartmateriaal gespecialiseerd op dit gebied operationeel geworden is;

vorig jaar 6 dure geplastificeerde kaarten van 2x3m van dit gebied op 6 schaalniveaus zijn gezocht, gevonden en voor veel geld zijn aangeschaft.

 

 

 

 

 


2        Bijlage 1  What is legend?

   A legend is a interpretation of a map, it’s also exact a means in-between research and design.

 

 

Take home question exam Grondgebied T.M. de Jong October 2002

 

 

 

 

 

Legend unit

Scale

Applicability

 

 

Chapter

Number

Theme

First

Middle

Last

Max. frame

Min. grain

Research

Design

Limitations

Reference

Suitability

Overlaps

Originality

 

 

 

gradual

in m radius

how?

 

 

Do not fill in

A

b

c

d

e

f

g

h

i

j

k

1

1

Domain urbanism

local

regional

national

300 000

300

Definition of Urban areas

Improvement of Urban areas in any aspect

To general

Fig.1 page 5

 

 

 

 

2

Arrangement

analysis

process

planning

30 000

30

Defining a methodology

Aplying the methodology

Have to determine the factors concerned

Fig.1 page 5

 

 

 

 

3

Time scale

day

month

year

30 000

30

Setting goals

Valoration of process

Time itself

Fig.1 page 5

 

 

 

 

4

Aspect

ecology

technology

economy

300 000

300

Analyse all factors involved

Enhance this factors where needed

Lack of interaction

Fig.1 page 5

 

 

 

 

5

Landscape Urbanism

local

Regional

National

300 000

300

Definig areas in particular as well as wholes

Development of certain Landscape areas

Some aspects could be mising

Steenbergen, 1999

 

 

 

 

6

Sustainable Cities

Regional

National

Global

300 000

300

Finding ways to take care of natural resources

Aplying new sustainable technologies on designs

Would be harder to apply on a large scale

Planning the sustainable City, 1993

 

 

 

 

7

Water Network

Local

Regional

National

300 000

30

Determine what could be used as infrastructure

Making different uses of the water than only as a landscape

Many other aspects have to take into account

Planning the sustainable City, 1993

 

 

 

2

1

Area vocabulary

difference

-

equality

10km

1km

ascertain differences and similarities

enabling the scale to be worked out

the result is a paradox

fig 2

page 7

 

 

 

 

2

Urban area

Region

City

District

10,000km

100m

To understand urban texture

To indicate the characteristics of an area

Find an appropriate scale

fig 6

page 10

 

 

 

 

3

Rural area

Region

Contry Side

District

1,000km

100m

To understand rural texture

To indicate the characteristics of an area

Find an appropriate scale

fig 6

page 10

 

 

 

 

4

Dispersion

concentration

deconcentration

bundled deconcentration

10km

3km

Regional analysis

Depends on density

Different policies of governments

figs 13,15

pages 14-15

 

 

 

 

5

Density

urban

center

Sub-urban

30km

10km

Analysis of aspects

To relocate of mentioned areas

Limitations of laws

fig 16

page 15

 

 

 

 

6

Functional charge

landscape

Agricultural area

Landscape park

20km

100m

analysis of land use

Consideration of nature and wildlife

Confliction between different land users

fig 18

page 17

 

 

 

 

7

Attraction

Historical town

Specific district

monuments

50km

10m

Academical research

To make it as a attractor

Consideration of different levels

paras 2-5

pages 17-19

 

 

 

 

8

Task division

international

national

regional

1,000km

100km

artifical and natural condition analysis

how to use and connect them

Consideration of different scales

fig 19
page 20

 

 

 

 

9

Networks

river

stream

branch

30km

1km

Study current situation

Hierachy

conflict between wet and dry networks

fig 29

page 26

 

 

 

 

10

Superposition

Blue legend

-

Black legend

30km

3km

Current connection analysis

Superposition of the different networks

interference, they may not be compatible

fig 31

page 28

 

 

 

 

11

Interference

Wet connection

Dry connection

combination

30km

1km

To find the relationship between different networks

Combination of different networks

May not be  combianable

fig 32

page 29

 

 

 

3

1

Regional rareness

  Ground condition

 

 

 

Water ecotopes

Sediment type

1000km

10km

Regional rareness includes some nature elements

Survey of each element which can affect regional rareness

Too general

Figure35.37.38

 

 

 

 

2

Replaceability

plancapacity

ecolopes

diversity

1000km

10

Eveluating the factors to decide the city capacity

Focus on integrated options

Some elements haven’t  been considerd

Figure 33,40,41,42

Page 49

 

 

 

4

1

Sun

earth

region

nation

1000km

100km

The sun light distubution around the world

 

Future utilization of sun light

Too general

Figure 51,52,55,56

 

 

 

 

2

Energy

Type

Source

use

1000km

1m

Different source of energy , influence of using different kind of energy ,cost of energy development

Find clearer , cheaper and more efficient use of energy

Some elements being considered have conflicts that cannot be solved

Figure 55,56

 

 

 

 

 

3

Light

component

intensity

use

1000km

1m

Rule of generating lights,characteristic of lights

Potentail use of light energy

Some elements haven’t  been considerd like source of light and type of light

Figure 52

 

 

 

5

1

Wind

Local

Regional

National

30km

100m

Wind effects at different scales

Prevent problems caused by wind

Analyse wind uses

Only one aspect of the environment. Other elements should be analysed

 

 

 

 

 

2

Velocity

İnland

Coastal

İsland

30km

1km

Varıatıon of wınd speed at dıfferent regions

Potential use of wind energy

Minimise the negative effects of wind

The variation in the wind speeds is limited

Fıgure 67

 

 

 

 

3

Direction

Buılding

Orientation

Site

Orientation

National

Orientation

 

30km

 

100m

Direction of wind and the orientation of buildings

Prevent wind tunnels

Optimise solutions in planning of urban areas

Space limitation to comply buıiding orientation according to wind direction

Fıgure 149

 

 

 

 

4

Roughness

Buılt up Area

Open Area

Coastal Area

30km

1km

Viscosity of wind roughness - the impact on the envıironment

Increase the amount of comfort

Have to consider wind velocity and direction as well

 

 

 

 

 

5

Town form

Dense

Dispersed

Rural

30km

100m

Analysing the variations in town forms

Define dense and low-dense areas for efficıent uses

Existing forms cannot be changed easily

Fıgure 93

 

 

 

 

6

Urban configuration

Dispersed

Linear

Compact

30km

1km

The possible formation of different blocks

Optimising different urban configuration to prevent wind problems

Other elements lıke sun, view, etc have to be considered

Figure 154, 155, 166

 

 

 

 

7

Allotment

Land

River

Coast

30km

1km

Specifying the effects of wind on different allotments

Finding the best allotment according to the advantages or disadvantages of wind

Hazards of wind are not huge enough to have a deep impact in allotments

 

 

 

 

6

1

Water

ditch

river

ocean

R= 10km

R=100m

Management related reserch

Ecosystem related research

Speific research

Decision supporting tools

Flooding protection

Preservation of aquatic ecosystems

Agriculture/navigation

Water amd recreation

Finshering

Water for wildlife and landscape

Water in urban areas

Not enough gradual legends

The river landscape of the netherlands

Water in the Netherlands

Figure 194(page 174)

 

 

 

7

1

Landscape Geomorpholo-gy

Erosion

Deposition

 

50 000

1000

Origin and Properties of the soil composition

Typologies and Properties

Existing conditions

Too General

Figure 235,

Page 195

 

 

 

 

2

Soil Composition

sand

clay

peat

25 000

5000

Geological compsition,

Comparative study with other countries

Building Suitability

More details may be required

Figure 247,

Page 212

 

 

 

 

3

Glacial

Landscape

Glacial storage

Fluvio-glacial Sand

Fluvio-glacial Soil

10 000

5000

Direction of glacial flow, Difference in soil composition

Building Suitability

Need to combine with other maps

Figure 253,

Page 218

 

 

 

 

4

Soil Profile

sand

clay

rocks

5000

5

Geological compsition

Building Suitability, Intervention on Soil strength

Area Specific

Figure 254,

255

Page 219,221

 

 

 

 

5

Types of Vegetation

Trees on lowland

Trees on river basin

Trees on highland

10 000

1000

Botanical categorization

Integrative intervention

Too general

Figure 258,

Page 224

 

 

 

 

6

Groundwater Level

>120

>80

<40

50 000

1000

Strategies on Urban Development

Building Suitability, Necessary Intervention

Always changing

Figure 263,

Page 230

 

 

 

8

1

Ecology

Continental

National

Regional

 

300 000

m

3 000m

Studying historical changes to understand environmental relationships

Designing with understanding of broad ecological relationships

Too broad and wide-ranging—requires the stating of specificity and focus

Pg 256-259

 

 

 

 

2

Autecology

 

Human habitat

Plants habitat

Animal habitat

100 00

m

1 000m

Studying individual habitats and populations

Understanding behaviours of individual species in the urban environment

Complexity requires extensive research

Fig 295

Pg 254

 

 

 

 

3

Synecology

 

Rainforest community

or

 

Structure

Savannas community

or

 

Development

Desert community

or

 

Distribution

1 000 000

m

1m

Studying structure, development and distribution of ecological communities

Understanding behaviours of groups of species in urban environment

Complexity requires extensive research

Fig 295

Pg 254

 

 

 

 

4

Systems ecology

Tropics

ecosystem

 

Or

 

Tolerance

Rainforests ecosystems

 

Or

 

Variety

Leaf-litter ecosystems

 

Or

 

Hierarchy

1 000 000

m

1m

Studying ecological groups and their ecotopes

Understanding interactions between ecological communities

Complexity requires extensive research

Pg 274-278

 

 

 

 

5

Cybernetic ecology

 

 

Structure?

Circulation?

Growth?

100 00

m

1 000m

Study of communication & control processes in ecological systems.

Understanding communication & control processes in ecological systems.

Complexity requires extensive research

--

 

 

 

 

6

Environmental science

Continental

Regional

Zonal

1 000 000 000

m

1 000m

Atmospheric, Geological, Hydrological, etc studies in urban environments

Atmospheric, Geological, Hydrological, etc awareness and to achieve balanced design

Too broad and wide-ranging—requires the stating of specificity and focus

--

 

 

 

9

1

Regional history

Land

Inland water

Ocean

10km

3km

The vicissitude of landscape in long period

Situation in remote future

Too rough,

Unpractical

 

Figure 327, page 300

 

 

 

 

2

The ecology of Holland

Dune

Peat cultivation

Old sea clay polder

3km

1km

The history of manmade land

Future development potential

 

Figure 330, page 305

 

 

 

 

3

The ecology of Rijnand

Biodiversity in urban area

Biodiversity in suburban area

Biodiversity in rural area

3km

1km

The urban area as an ecotope unit or barrier

To keep the biodiversity in urban area and surroundings

Some other factors like soil and climate not concerned

Figure 333, page 307

 

 

 

10

1

Culture

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

Population

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

Habitat

building

ecotope

infrastructure

10,000

100

guilding model,unban plan criteria

the information help to shape the design ,later the criteria for evaluation.

need a lot of time to collect all information

figuur 358,figuur 354

 

 

 

 

4

Accomodation

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

Adaptation

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

Use of time

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

Economy

investment

under construction

development

10,000

100

to see the relationship between urban and the sociaty

kind of design limitations,also can serve as inspiration point

just can be a dim view,not very detail.

 

 

 

 

 

8

Urban form

building space

open space

infrastructure

10,000

10

the image of the city

space analysis

the 2d map is not enough now,it's better have a 3d version.

figuur 397

 

 

 

 

7

Intensity of use

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

Density

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

Dispersion

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

Diversity

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

Composition

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

12

Morphology

pattern

cut in

detail

1000

10

the analysis of city composition

to find the ways to clean and make them more reasonable

idealist analysis,should combine with more research.

fig 399

 

 

 

 

13

Image quality

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

14

Boundaries

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

15

Structure

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

16

Urban function

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

17

Priority

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18

Context

government

economy

space

10,000km

1

examine human aspects, government, culture, economy, technology, ecology and space

it shows a great range of things from rough big site to detail

need a lot of time to collect all information

fig 404

 

 

 

 

19

Impact

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20

Architectural relief

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

1

Nature

Virus

Worms

Mussel

100

km

10000

km

Study of biodiversity

Working with local environment

Sometimes it is too much

Fig. 416

Pg. 345

 

 

 

 

2

Rareness

Woods

Grass

Water

100km

1000

km

Prevention and

guidelines

Environmental contributions

Too rough

Fig. 418

Pg. 347

 

 

 

 

3

Replacebility

1 year

1000 years

100000 y.

1km

10000

km

Study of Impact and repercussions

Take advantage of opportunities

Worlwide

Awareness

 

Fig. 421

Pg. 351

 

 

 

 

4

Perspectives

Region

National

World

3km

10000

km

To understand the different natural environments

To be aware of such differences and take advantage of them

Understanding the contextual

environments

Fig. 422

Pg. 353

 

 

 

 

5

Aimed nature types

Grass-land

Park

Flower

Grassland

1km

10km

Ecosystem’s Balance

Integral

Contribution

Too general

Fig. 435

Pg. 361

 

 

 

 

6

Natural infrastructure

Higherland

Riverland

Lowerland

100m

10km

Awareness of natural infraestructure

Builted infraestructure

Extreme weather

considerations

 

 

 

 

12

1

Environment

Built up area

Natural area

Living organisms

1000km

100km

Distribution of different units

Find balance between different units

Too general

Fig. 493

Pg.369

 

 

 

 

2

Sources

Habitation

Traffic

Agriculture

100km

10km

Study land use to find impact on the environment

Try to find the best mixture of landuse

Sources should be more specific

Fig. 441

Pg. 372

 

 

 

 

3

Emissions

Inorganic

Energy

Mechanic

5000

1000

Differentiate more and less harmful emissions

Area zoning according to more and less harmful emissions and find solutions

Too rough

Fig. 444

Pg. 374

 

 

 

 

4

Transmissions

Air

Water

Soil

5000

1000

Find out how hygienic is the condition of the medium and in which way they are polluted

To find the ways to clean and make them more hygienic

The amount of pollution is not considered

Fig. 445

Pg. 375

 

 

 

 

5

Environmental load

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

Norms

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

Environmental themes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

Environmental profits

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

Flexibility

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

Quality

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

13

1

Sources of soil contamination

industry, like metal and galvanising, timber, chemical, etc.

facilities for motorcar

agriculture

100km

30km

research into soil condition affected by different human activities

need to determine and try to control these sources of soil contamination

relying on precise figures provided by industries or national survey

fig 469

page 414

 

 

 

 

2

Ingredient of soil contamination

heavy  metal

nitrogen

phosphor

100km

30km

research into analyzing the chemical component of the soil to exam the pollution degree of it

try to alleviate or prevent the soil contamination

not easy to design a standard evaluating at which level an ingredient can cause damage to soil

fig 469

page 414

 

 

 

14

1

Preparing a site

Soil type

Water level

Culture-historical

100km

10km

Find out if the site is suitable for construction

Find out a solution to improve the existing situation of the site

Some other factors also needed as altitude map, because some country has a lot of hilsl in it.

Fig.472

Pg.423

Fig.473

Pg.424

Fig.475

Pg.427

Fig.476

Pg.428

 

 

 

15

1

Pipes and cables

Distributor /Generator

Transformer /Transitor

Consumer / user

30.000

3

Determining the three differnece aspect on pipes and cables cyclic network of energy, water and telecommunication

1 - Using those three legends in design relationship both in one network or between networks.

2- Design as cyclic networks since the legend consumer/user is also distributor/generator for lower scale aspect or different network.

These Legends play only the primaly role on pipes and cables network. There are more deeper relationships on the network.

Fig. 9.2 in Ecopolis,Guiding Models, p.24.-Tjallingii-Aug.2002

Fig. 490-508 in Grondgebied.

 

 

 

16

1

Topography

Built-up areas

Agricultural land

Forest land

10k

10m

Research in to land use tendency using same map with differents date

It determinate the basic phisical contitions for futher propousal. It is basic information.

This scale allow to see enought detail like big building or roads. It can’t show large areas with this detail level

Pag 472

 

 

 

17

1

Evaluation

City Landscapes

Landscapes Parks

Landscapes

30.000

3.000

Evaluate green areas in different level of scale and dispersion.

Similar legends make the design areas comparable and debatable.

Unclear Variations of Landscape

Ch. 17

Pg. 475

 

 

 

 

2

State of Dispersion

Regional Density

Agglomeration Density

Urban Density

30.000

3.000

Study on population growth and the impact to density in specific area.

 

By knowing the population density, also can predict the urban area needed. In this case, urban design can be more structured and aimed to solve density problems.

Circles make the legends limited only for the area covered by circle. Then, some area which not covered will have no proper data.

Fig. 511

Pg. 475

 

 

 

 

3

Open spaces

Village/

District

City

Agglomeration

10.000

1.000

Study the spatial impact of urban growth, concentration or deconcentration.

Also can be used in future forecast of urban growth in a nation.

Study on the urban sprawls which helps to create strategic planning fof National Plan of Spatial Policy.

Only can be used on large scale area, such as a nation.

Fig. 513

Fig. 512

Pg. 477

 

 

 

 

4

Networks

City Highway

Regional

Highway

Continental

Highway

1.000

3

Learning on ride length on different level of scale.

Using the SUPERPOSITION to make design experiment of network density in an area.

-

Fig. 514 and 515

Pg. 478

 

 

 

 

5

Space claims

Rural

Village

Urban Center

30.000

300

Giving fast indication of living environments of metropolitan, urban center, village and rural area and the number people eonjoying such living environments

Using Projects and  Design strategy to support the space claims.

-

Fig. 527

And 528

Pg. 485

 

 

 

18

1

Other themes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

9

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

10

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3        Bijlage 2 Rangordening van vestigingen naar omstreeks 2000 in Nederland aanwezig ‘ ‘draagvlak’ per vestiging in inwoners

 

Bron(CBS)

Benodigd draagvlak in Nederland omstreeks 2000 voor:

Jaar

Inwonersx1000

Aantal

Eenheid

Groei per jaar

Gmeiddeld draagvlak (inw.)

Bestuur

Parlement

2000

15864

1

1

 

15864000

Rechtspraak

Centrale Raad van Beroep

1999

15760

1

1

0%

15760225

Rechtspraak

College van Beroep voor het Bedrijfsleven

1999

15760

1

1

0%

15760225

Rechtspraak

Hoge Raad

1999

15760

1

1

0%

15760225

Cultuur 1

Ballettheater

1997

15567

2

1

-6%

7532471

Cultuur 1

Podium diversen

1997

15567

4

1

-2%

3736106

Rechtspraak

Gerechtshof

1999

15760

5

1

0%

3152045

Energie& 21

Electriciteitsproductiebedrijf

1998

15654

5

1

0%

3130838

Cultuur 1

Podium orkestconcert

1997

15567

6

1

1%

2731071

Cultuur 1

Danstheater

1997

15567

8

1

6%

2048304

Cultuur 1

operette, musical, revuetheater

1997

15567

8

1

1%

1954030

Cultuur 1

Podium ensembleconcert

1997

15567

9

1

0%

1729679

Vervoer

Luchtvervoerbedrijf

1998

15654

10

1

0%

1565419

Vervoer

Pijpleidingvervoerbedrijf

1998

15654

10

1

0%

1565419

Bestuur

Provinciehuis

2000

15864

12

1

 

1322000

Gezondheidszorg 28

Instelling voor zintuiglijk gehandicapten

1999

15760

12

1

-1%

1313352

Cultuur 1

Podium geïmproviseerde muziek

1997

15567

13

1

5%

1219356

Gezondheidszorg 28

Medische kindertehuizen

1999

15760

13

1

1%

1212325

Onderwijs 6

Wetenschappelijk onderwijs

1999

15760

13

1

1%

1212325

Cultuur 1

Poppentheater

1997

15567

13

1

2%

1203642

Cultuur 1

Danstheater

1997

15567

13

1

-2%

1173400

Rechtspraak

Arrondissementsrechtbank (incl. parket)

1999

15760

19

1

0%

829486

Rechtspraak

DGO / Arrondissementale stafdienst

1999

15760

19

1

0%

829486

Rechtspraak

Rechterlijke instantie

1999

15760

19

1

0%

829486

Cultuur

Museum gemengd

1997

15567

19

1

 

819321

Energie& 21

Waterleidingbedrijf

1998

15654

20

1

-9%

782710

Cultuur

Museum voor volkenkunde

1997

15567

20

1

 

778355

Cultuur 1

cabarettheater

1997

15567

20

1

2%

761849

Productie.xls

Aardolie- en steenkoolverwerkende industrie

1998

15654

21

1

11%

745438

Productie3

Kantoormachine- en computerindustrie

1998

15654

24

1

-8%

652258

Cultuur

Dierentuin

1999

15760

27

1

 

583712

Vervoer

Luchthavens e.a. luchtvervoerdiensten

1998

15654

30

1

0%

521806

Cultuur

Attractiepark

1998

15654

35

1

 

447263

Cultuur

Casino of loterij

1998

15654

40

1

 

391355

Productie3

Leer-, lederwaren- en schoenindustrie

1998

15654

41

1

-7%

381810

Cultuur 1

Muziektheater

1997

15567

44

1

4%

355413

Cultuur 1

Toneel theater

1997

15567

48

1

-2%

321413

Cultuur

Museum voor natuurlijke historie

1997

15567

50

1

 

311342

Cultuur 1

Muziekpodium

1997

15567

50

1

1%

310514

Cultuur

Gecombineerd centrum voor muziek en creativiteit

1997

15567

52

1

 

299367

Gezondheidszorg 28

Medische kleuterdagverblijven

1999

15760

56

1

8%

281433

Cultuur

Filmtheater

1999

15760

57

1

-2%

276495

Rechtspraak

Kantongerecht

1999

15760

61

1

0%

258364

Cultuur

Creativiteitscentrum

1997

15567

63

1

 

247097

Onderwijs 6

Hoger beroepsonderwijs

1999

15760

65

1

-3%

242465

Onderwijs 6

Beroepsbegeleidende leerweg

1999

15760

70

1

-4%

225146

Energie& 21

Energiedistributiebedrijf

1998

15654

70

1

-1%

223631

Onderwijs 6

Beroepsopleidende leerweg

1999

15760

75

1

-7%

210136

Gezondheidszorg

maatschappelijke opvang

1999

15760

75

1

3%

210136

Gezondheidszorg  28

Psychiatrische ziekenhuis

1999

15760

76

1

-1%

207371

Productie3

Kleding- en bontindustrie

1998

15654

77

1

8%

203301

Cultuur 1

Theater

1997

15567

78

1

0%

200780

Gezondheidszorg

vrouwenopvang

1999

15760

80

1

25%

197003

Productie3

Basismetaalindustrie

1998

15654

84

1

-5%

186359

Cultuur

Zeil- en surfschool

1997

15567

90

1

 

172968

Dienstverlening

Banenpool (werkgelegenheidsprojecten)

1998

15654

0,100

1000

 

156542

Handel 2

Huishoudlinnenwinkel

1998

15654

0,100

1000

 

156542

Handel 2

Winkel voor medische en orthopedische artikelen

1998

15654

0,100

1000

 

156542

Cultuur

Museum voor beeldende kunst

1997

15567

102

1

 

152619

Cultuur

Plantentuinen

1999

15760

104

1

 

151541

Vervoer

Weeg- en meetbedrijf

1998

15654

110

1

-15%

142311

Cultuur

Muziekschool

1997

15567

129

1

 

120675

Gezondheidszorg 28

Ziekenhuizen

1999

15760

136

1

-2%

115884

Cultuur 21

Zwembad combi

1997

15567

140

1

3%

111194

Gezondheidszorg 28

Instelling voor verstandelijk gehandicapten

1999

15760

151

1

2%

104372

Gezondheidszorg 38

Halve-dagverblijven

1998

15654

169

1

9%

92628

Productie3

Textielindustrie

1998

15654

178

1

-5%

87945

Gezondheidszorg 38

Gastouderopvang

1998

15654

189

1

1%

82826

Cultuur 1

Podium voor 300 uitvoeringen pj

1997

15567

189

1

1%

82409

Productie3

Hout-, kurk-, rietwarenindustrie(excl. meubelen)

1998

15654

194

1

5%

80692

Dienstverlening

Bandenservicebedrijven

1998

15654

0,200

1000

 

78271

Handel 2

Naai- en breimachinewinkel

1998

15654

0,200

1000

 

78271

Productie3

Papier(waren)- en karton(waren)industrie

1998

15654

203

1

15%

77114

Gezondheidszorg

dak- en thuislozenzorginternaat

1999

15760

228

1

5%

69124

Vervoer

Vervoerdienstenbedrijf over water

1998

15654

240

1

9%

65226

Cultuur

Instelling voor kunstzinnige vorming

1997

15567

244

1

 

63800

Cultuur 21

Zwembad openlucht

1997

15567

245

1

-2%

63539

Cultuur

Museum voor bedrijf en techniek

1997

15567

260

1

 

59873

Productie3

Glas-, aardewerk-, cement-, kalkindustrie

1998

15654

276

1

3%

56718

Vervoer

Tram- en autobusvervoerbedrijf

1998

15654

290

1

-6%

53980

Productie2

Delfstoffenwinningbedrijf

1999

15760

300

1

 

52534

Dienstverlening

Groothandel en handelsbemiddeling in autobanden

1998

15654

0,300

1000

 

52181

Handel 2

Juwelier met modeartikelen

1998

15654

0,300

1000

 

52181

Handel 2

Lederwaren en reisartikelenwinkel

1998

15654

0,300

1000

 

52181

Handel 2

Parfumerie

1998

15654

0,300

1000

 

52181

Handel 2

Poelier

1998

15654

0,300

1000

 

52181

Handel 2

Reformartikelenwinkel

1998

15654

0,300

1000

 

52181

Vervoer

Laad-, los- en overslagbedrijf

1998

15654

320

1

7%

48919

Cultuur 21

Zwembad overdekt

1997

15567

325

1

1%

47899

Productie3

Chemische industrie

1998

15654

327

1

1%

47872

Gezondheidszorg 28

Verpleeghuizen

1999

15760

334

1

0%

47186

Productie3

Transportmiddelenindustrie

1998

15654

332

1

-3%

47151

Productie3

Rubber- en kunststofverwerkende industrie

1998

15654

351

1

1%

44599

Productie3

Meubel- en overige industrie

1998

15654

382

1

-3%

40980

Productie3

Elektrische apparatenindustrie

1998

15654

390

1

0%

40139

Vervoer

Vervoerdienstenbedrijf over land

1998

15654

390

1

8%

40139

Dienstverlening

Auto-onderdelen en -accessoirewinkel

1998

15654

0,400

1000

 

39135

Handel 2

Kledingstoffenwinkel

1998

15654

0,400

1000

 

39135

Handel 2

Lampenwinkel

1998

15654

0,400

1000

 

39135

Handel 2

Muziekinstrumentenwinkel

1998

15654

0,400

1000

 

39135

Handel 2

Snoepwinkel

1998

15654

0,400

1000

 

39135

Handel 2

Textielsupermarkt

1998

15654

0,400

1000

 

39135

Cultuur

Jachthaven

1997

15567

400

1

3%

38918

Cultuur

Amusementshal

1998

15654

420

1

 

37272

Vervoer

Toeristeninformatiebedrijf

1998

15654

440

1

19%

35578

Cultuur

Bioscoop

1999

15760

461

1

0%

34187

Bouw

Bouwbedrijf verhuur bouwmachines incl. personeel

1998

15654

479

1

-1%

32681

Cultuur

Museum voor geschiedenis

1997

15567

491

1

 

31705

Handel 2

Computerwinkel

1998

15654

0,500

1000

 

31308

Handel 2

Keukenwinkel

1998

15654

0,500

1000

 

31308

Dienstverlening

Keuring- of controlebureau

1998

15654

0,500

1000

 

31308

Dienstverlening

Motorfietsbedrijven (detailhandel)

1998

15654

0,500

1000

 

31308

Handel 2

Vloerbedekkingwinkel

1998

15654

0,500

1000

 

31308

Vervoer

Opslagbedrijf

1998

15654

510

1

2%

30694

Vervoer

Zeevaartbedrijf

1998

15654

510

1

-9%

30694

Bevolking

Gemeentehuis

2000

15864

537

1

 

29542

Vervoer

Reisorganisatie (touroperators)

1998

15654

550

1

0%

28462

Handel 2

Handwerkwinkel(textiel)

1998

15654

0,600

1000

 

26090

Handel 2

Kaaswinkel

1998

15654

0,600

1000

 

26090

Handel 2

Tuincentrum

1998

15654

0,600

1000

 

26090

Onderwijs 6

Voortgezet onderwijs

1999

15760

635

1

-6%

24819

Productie2

Openbaar nutsbedrijf

1999

15760

645

1

 

24434

Productie3

Uitgeverijen, drukkerijen, reproductie

1998

15654

654

1

-1%

23936

Handel 2

Geluidsdragerswinkel

1998

15654

0,700

1000

 

22363

Handel 2

Glas-, porcelein en aardewerkwinkel

1998

15654

0,700

1000

 

22363

Handel 2

IJzerwaren en gereedschappenwinkel

1998

15654

0,700

1000

 

22363

Handel 2

Lingeriewinkel

1998

15654

0,700

1000

 

22363

Handel 2

Speelgoedwinkel

1998

15654

0,700

1000

 

22363

Handel 2

Verf- en behangwinkel

1998

15654

0,700

1000

 

22363

Handel 2

Viswinkel

1998

15654

0,700

1000

 

22363

Cultuur 21

Zwembad

1997

15567

710

1

0%

21926

Productie2

Visserijbedrijf

1999

15760

745

1

 

21155

Gezondheidszorg 38

Instellingen kinderopvang

1998

15654

789

1

4%

19841

Dienstverlening

Bedrijfsautogarage, aanhangwagens

1998

15654

0,800

1000

 

19568

Dienstverlening

Kantine (w.o. contractcatering)

1998

15654

0,800

1000

 

19568

Handel 2

Winkel voor fotografische artikelen

1998

15654

0,800

1000

 

19568

Productie3

Voedingsmiddelen- en drankenindustrie, tabakverwerkende industrie

1998

15654

891

1

1%

17569

Handel 2

Huishoudelijke artikelenwinkel

1998

15654

0,900

1000

 

17394

Dienstverlening

Uitzendbureau

1998

15654

0,9

1000

 

17393,55

Productie3

Machine- en apparatenindustrie

1998

15654

915

1

3%

17108

Cultuur

Museum

1997

15567

942

1

1%

16526

Cultuur

Watersportclub

1997

15567

950

1

0%

16386

Gezondheidszorg 38

Buitenschoolse opvang

1998

15654

992

1

18%

15780

Vervoer

Reisbureaus

1998

15654

1030

1

-5%

15198

Productie3

Metaalproductenindustrie

1998

15654

1093

1

4%

14322

Bouw

Bouwbedrijf bouwrijpmaken

1998

15654

1095

1

3%

14296

Handel 2

Boekwinkel

1998

15654

1,100

1000

 

14231

Handel 2

Optiekwinkel

1998

15654

1,100

1000

 

14231

Handel 2

Slijter

1998

15654

1,100

1000

 

14231

Dienstverlening

Vakantiehuisjes- of bungalowpark

1998

15654

1,100

1000

 

14231

Handel 2

Woningtextielwinkel

1998

15654

1,100

1000

 

14231

Huisarts

 

2000

15864

12026

1

1%

1319

 

 

 

 

 

 

 

 

Onderwijs 6

Speciale vormen van onderwijs

1999

15760

1255

1

-2%

12558

Dienstverlening

Arbeidsbemiddelingsbureau voor testen, werven en selecteren van personeel

1998

15654

1,300

1000

 

12042

Handel 2

Bouwmaterialenwinkel

1998

15654

1,300

1000

 

12042

Handel 2

Woninginrichtingwinkel, algemeen assortiment

1998

15654

1,300

1000

 

12042

Gezondheidszorg

Verzorgingshuizen

1998

15654

1380

1

-1%

11344

Dienstverlening

Kleding- en textielreinigingsbedrijf

1998

15654

1,400

1000

 

11182

Dienstverlening

Carrosserieherstelbedrijven

1998

15654

1,500

1000

 

10436

Handel 2

Dierenwinkel

1998

15654

1,500

1000

 

10436

Dienstverlening

Groothandel en handelsbemiddeling in auto-onderdelen en -accessoires

1998

15654

1,500

1000

 

10436

Handel 2

Juwelier

1998

15654

1,500

1000

 

10436

Gezondheidszorg 26

Zelfstandige apotheker

1998

15654

1547

1

 

10119

Dienstverlening

Benzineservicestation

1998

15654

1,600

1000

 

9784

Dienstverlening

Catering (w.o. party-catering)

1998

15654

1,600

1000

 

9784

Handel 2

Schoenwinkel

1998

15654

1,600

1000

 

9784

Handel 2

Sport- en kampeerartikelenwinkel

1998

15654

1,600

1000

 

9784

Vervoer

Expediteur, cargadoor of bevrachter

1998

15654

1620

1

-5%

9663

Handel 2

Drogist

1998

15654

1,700

1000

 

9208

Dienstverlening

Kampeerterrein

1998

15654

1,700

1000

 

9208

Handel 2

Meubelwinkel

1998

15654

1,700

1000

 

9208

Handel 2

Tabakswinkel

1998

15654

1,700

1000

 

9208

Gezondheidszorg 38

Hele-dagverblijven

1998

15654

1749

1

16%

8950

Handel 2

Schoenwinkel of lederwaren en reisartikelen

1998

15654

1,900

1000

 

8239

Handel 2

Kantoorboekwinkel

1998

15654

2,000

1000

 

7827

Handel 2

Drogisterij- en medische artikelen, parfums en cosmetica

1998

15654

2,100

1000

 

7454

Cultuur

Sportaccomodatie overdekt

1997

15567

2115

1

 

7360

Handel 2

Groentenwinkel

1998

15654

2,200

1000

 

7116

Handel 2

Fietsenwinkel

1998

15654

2,300

1000

 

6806

Handel 2

Winkel met glas-, porcelein- en aardewerk; huishoudelijke artikelen of speelgoed

1998

15654

2,300

1000

 

6806

Dienstverlening

Kantine en catering

1998

15654

2,400

1000

 

6523

Handel 2

Wit- en bruingoedwinkel met geluidsdragers

1998

15654

2,400

1000

 

6523

Dienstverlening

Hotel, pension, conferentieoord

1998

15654

2,500

1000

 

6262

Vervoer

Post- en koeriersdiensten en telecommunicatiebedrijf

1998

15654

2520

1

11%

6212

Vervoer

Taxivervoerbedrijf

1998

15654

2520

1

-7%

6212

Handel 1

Groothandel in bedrijfsbenodigdheden en emballage

1998

15654

2,524

1000

 

6202

Dienstverlening

Kampeerterrein of vakantiehuisjes-, bungalowpark

1998

15654

2,800

1000

 

5591

Productie2

Bestuursbedrijf

1999

15760

3500

1

 

4503

Dienstverlening

Autoservicebedrijf

1998

15654

3,500

1000

 

4473

Handel 2

Supermarkt, kruidenier

1998

15654

3,500

1000

 

4473

Cultuur

Kampeerterreinen, huisjescomplexen, jeugd- en groepsaccommodaties

1999

15760

3595

1

-3%

4384

Handel 2

Slager

1998

15654

3,700

1000

 

4231

Handel 2

Winkel voor duurzame huishoudelijke artikelen

1998

15654

3,800

1000

 

4120

Handel 2

Bloemenwinkel

1998

15654

3,900

1000

 

4014

Handel 2

Doe-het-zelfwinkel

1998

15654

3,900

1000

 

4014

Cultuur

Sportaccomodatie openlucht

1997

15567

4090

1

 

3806

Vervoer

Binnenvaartbedrijf

1998

15654

4200

1

-1%

3727

Gezondheidszorg 26

Huisartenpraktijk

2000

15864

4809

1

0%

3299

Handel 2

Meubelwinkel of woningtextiel, verlichtingsartikelen en vloerbedekking

1998

15654

5,000

1000

 

3131

Handel 1

Groothandel in hout, bouwmaterialen, ijzer- en metaalwaren

1998

15654

5,727

1000

 

2733

Dienstverlening

Schoonmaakbedrijf voor gebouwen en transport-middelen

1998

15654

6,400

1000

 

2446

Productie3

Industrie

1998

15654

6433

1

1%

2433

Gezondheidszorg 26

Tandarts

1998

15654

7030

1

-1%

2227

Bouw

Bouwinstallatiebedrijf

1998

15654

7103

1

-1%

2204

Gezondheidszorg 26

Huisarts zelfstandig gevestigd

2000

15864

7217

1

1%

2198

Onderwijs 6

Basisonderwijs

1999

15760

7224

1

-1%

2182

Handel 1

Groothandel in voedings- en genotmiddelen

1998

15654

7,733

1000

 

2024

Bouw

Bouwbedrijf afwerken van gebouwen

1998

15654

8514

1

4%

1839

Dienstverlening

Restaurant

1998

15654

9,700

1000

 

1614

Vervoer

Goederenvervoerbedrijf over de weg

1998

15654

9750

1

5%

1606

Handel 2

Textielwinkel

1998

15654

9,900

1000

 

1581

Rechtspraak

Advokaat

1999

15760

10406

1

0%

1515

Dienstverlening

Cafetaria, snackbar

1998

15654

10,400

1000

 

1505

Handel 1

Groothandel in grondstoffen en halffabrikaten

1998

15654

10,420

1000

 

1502

Dienstverlening

Kapper

1998

15654

11,300

1000

 

1385

Dienstverlening

Reclamebureau

1998

15654

12,200

1000

 

1283

Dienstverlening

Café

1998

15654

12,700

1000

 

1233

Dienstverlening

Personenautogarage

1998

15654

13,000

1000

 

1204

Dienstverlening

Architecten- en technische ontwerp-,teken- en adviesbureau

1998

15654

13,200

1000

 

1186

Dienstverlening

Boekhoudbureau, accountant

1998

15654

13,200

1000

 

1186

Dienstverlening

Schoonheidsspecialist, pedicure of manicure

1998

15654

13,600

1000

 

1151

Handel 1

Groothandel in machines, apparaten en toebehoren

1998

15654

13,899

1000

 

1126

Bouw

Bouwbedrijf B&U, GWW excl. grondverzet

1998

15654

14268

1

0%

1097

Handel 2

Voedings- en genotmiddelen

1998

15654

16,300

1000

 

960

Productie2

Financiële instelling

1999

15760

17445

1

 

903

Productie2

Onderwijsbedrijf

1999

15760

19210

1

 

820

Dienstverlening

Restaurant, cafetaria, snackbar

1998

15654

20,400

1000

 

767

Handel 1

Groothandel in non-food consumenten artikelen

1998

15654

21,193

1000

 

739

Cultuur

Hotel met 1000 overnachtingen per jaar

1999

15760

29053

1

4%

542

Productie2

Vervoer, opslag en communicatiebedrijf

1999

15760

29655

1

 

531

Bouw

Bouwbedrijf

1998

15654

31459

1

1%

498

Wonen 1

Woning met met garage en/of carport

1999

15760

34

1000

 

469

Productie2

Gezondheid en welzijnsbedrijf

1999

15760

42110

1

 

374

Productie2

Horecabedrijf

1999

15760

45545

1

 

346

Productie2

Cultuur, recreatiebedrijf

1999

15760

45580

1

 

346

Handel 2

Duurzame en overige consumptie-

1998

15654

50,500

1000

 

310

Productie2

Industrieel bedrijf

1999

15760

51985

1

 

303

Handel 1

Groothandel

1998

15654

61,496

1000

 

255

Productie2

Bouwnijverheidsbedrijf

1999

15760

65475

1

 

241

Handel 2

Winkel

1998

15654

66,800

1000

 

234

Wonen 1

Woning met met tuin of erf

1999

15760

76

1000

 

208

Wonen 1

Woning met met centrale verwarming

1999

15760

90

1000

 

176

Productie2

Landbouw-, jacht- en bosbouwbedrijf

1999

15760

106815

1

 

148

Productie2

Zakelijk dienstverlenend bedrijf

1999

15760

128920

1

 

122

Productie2

Handel en reparatiebedrijf

1999

15760

194935

1

 

81

Wonen 1

Woning met 1 of 2 kamers

1999

15760

581

1000

 

27

Wonen 1

Woning twee onder een kap

1999

15760

756

1000

 

21

Wonen 1

Woning met 6 of meer kamers

1999

15760

815

1000

 

19

Wonen 1

Vrijstaande woning

1999

15760

979

1000

 

16

Wonen 1

Woning met 3 kamers

1999

15760

1274

1000

 

12

Wonen 1

Woning met 5 kamers

1999

15760

1556

1000

 

10

Wonen 1

Flatwoning e.d.

1999

15760

1965

1000

 

8,02

Wonen 1

Woning met 4 kamers

1999

15760

2164

1000

 

7,28

Wonen 1

Hoek/tussenwoning

1999

15760

2690

1000

 

5,86

Wonen 1

Huur-woning

1999

15760

3086

1000

 

5,11

Wonen 1

Eigen woning

1999

15760

3304

1000

 

4,77

Wonen 1

Woning

1999

15760

6390

1000

 

2,47

Bestuur

Ambassade

 

0

 

1

 

PM

Bestuur

Gevangenis

 

0

 

1

 

PM

Bevolking

Gezinsvervangende tehuis

 

0

 

1

 

PM

Bevolking

Klooster

 

0

 

1

 

PM

Bestuur

Ministerie

 

0

 

1

 

PM

Bevolking

Opleidingsinternaat

 

0

 

1

 

PM

Bestuur

Politiebureau

 

0

 

1

 

PM

 

Enz.

 

 

 

 

 

PM